emmiller

emmiller

Megyei könyvtárunkban a könyvem

2024. április 18. - e.m.miller

https://www.youtube.com/watch?v=3q23U6M4_WY&t=3s

Múlt héten, vagyis pontosan ma egy hete annak, hogy a Szövetség I. című könyvemből 10 darabot felajánlottam és be is vittem a megyei könyvtárunkba. A történet lényege az, hogy pár hete szólt a kiadóvezető, hogy pár darabot fog visszaküldeni a könyveimből. Szövetségből és  a mesekönyvből egyaránt. Pár darab csak? Oké, semmi vész, úgyis mindjárt itt a húsvét, tuti elfogok tudni adni a könyveimből, főleg a mesekönyvemből pár darabot dedikálva.  Két nap múlva meg is érkezett a futár. Ugye én egy csomagra számítottam. Kaptam helyette hármat. Kettőben csak Szövetség volt. Közel 100 darabot tartalmazott a két csomag + az első csomagban is volt, a mesekönyv mellett. Gondoltam, képtelenség ennyit eladnom, főleg ebben a faluban ahol élek. Ahol a bulizást előrébbnek tekintik, mint az olvasást. Ötlettől vezérelve fogtam magam és ráírtam a megyei könyvtárunkra. Meg is kaptam a könyvtárigazgatótól még aznap a választ. Szívesen fogadják a könyveimből bizonyos megadott darabszámot. Másnap a megadott számon felhívtam az igazgatót. 10 darabot fogadnak. Így másnap már mentem is. Erről szól a rövid videóm. Fogadjátok szeretettel. 

 

Milyen érzés?

 

 20240411_095737.jpg

Tették fel számomra tegnap reggel az egyik közösségi oldalon . Meglepődtem, mert bármely oldalon is vagyok fent , mint író, ritka, ha kérdést tesznek fel számomra. Olyan ritka, mint a fehér holló.  Most először fordult elő velem, hogy valaki kérdést tett fel. Jobban mondva ketten. Két különböző platformon, két különböző kérdést, a közös bennük, mindkettő a Szövetséghez kapcsolódik. 

Történet lényege az, majd hozok erről egy másik bejegyzést, hogy pár hete rengetek könyvemet küldte vissza a kiadó. A legtöbbet magából a Szövetségből. 2 doboz csak e könyvemet tartalmazta. E hét csütörtökön bent jártam  a megyeszékhelyünkön Szekszárdon, így vittem be 10 darabot a sci-fiből.  Hogy megyei szinten, elérhetővé váljon az olvasók számára, ha esetleg szeretné elolvasni, de nem tudja megvenni. Egy példányt dedikáltam is a könyvtár kérésére, s a dedikációról kép is készült, melyet feltettem, és megosztottam a különböző oldalalkon. Író csoportom és az írói oldalam. Vagy épp mint,  az instához tartozó új oldalon. No lám. Itt érkezett hozzá e kérdés is. Milyen érzés, hogy  a könyvem megtalálható a könyvtárban és  katalógusszámot kapott? Hmm.. milyen érzés? Furcsa. felfoghatatlan. Boldog voltam, még ha egy kis időre is. Hisz, elértél egy célt, még ha másként is került be a könyvtárba a könyved, mint ahogy azt te eredetileg eltervezted. Valahogy olyan érzés volt bennem, mint amikor  a Szövetség kikerült annak idején a Libri boltjainak a polcaira. Már ránéztem a könyvtár oldalára, és megkerestem a katalógust, de még nem láttam fent a könyvemet. Ha nem is napi szinten, de ráfogok kukkanatni az oldalra, s megnézem, nincs e már fent a könyvem a rendszerben. Lehet, hogy számot már kapott, de a rendszerbe még nem vitték fel. 

 

szovetseg_1.jpg

 

 

Újabb szösszenet tőlem. Most a kéziratról.

https://www.youtube.com/shorts/vtUIikjCIZM

Íróként, egészen pontosan 2013 őszétől ,mikor elkezdtem az írással foglalkozni , sokféleképp próbáltam feljegyezni az írásaimat. Én naívan, a novellák helyett ,azonnal  regények megírásával kezdtem. Azonnal a gépbe kezdtem el bepötyögni a történeteimet.  Mint kezdő író, teljesen el voltam ragadtatva magamtól, milyen jól írok. Fenét.  Aztán mindig fordítottam egy kicsit az álláspontomon. Ez így valahogy nem jó, és nem lesz jó. Pontosan nem tudom mikor kezdtem el úgy írni a történeteimet, hogy füzetbe vagy lapra, és végül begépelve , de sokkal jobb volt így. Hisz, lehetet látni, hogyan fejlődők. Verek, mesék, részletek egy-egy történetemből, vagy maguk a novellák, amikkel a későbbiek folyamán pályázatokon próbálkoztam, lapokra kerültek . Nem tollal , ceruzával írva. Tollal is, de azok áthúzogálva , beleírva találhatóak meg. Honnan tudom? Úgy, hogy minap megtaláltam őket. A füzetet is, és a lapokat is. Novellál leírva, melyek a későbbiek folyamán bekerültek egy antológisákötetbe, majd egy e könyvbe is. Így akadt a kezembe az a kis szösszenet, melyet évekkel ezelőtt írtam  a kézirat kapcsán. A videó erről szól.

 

Bandi farkas és a húsvét című mesém.

https://www.youtube.com/watch?v=azv_kPRmQRE&t=10s

Már előbb megszerettem volna e videót csinálni, és felolvasni a mesémet a mesekönyvem második részéből. Mindig közbejött valami, így tegnap sikerült elkészítenem. A telefonom is tönkrement közben, és újat kellett vennem. Nem várt dolgok, amelyekre nem vagy felkészülve. A mesekönyvem második részében e történetem rögtön az első mese. Többször is írtam, hogy a meséket, melyek megtalálhatóak a kötetekben az életből vettem, a gyerekek nyelvére lefordítva. Kivétel ez alól a második és a harmadik rész. Hisz mindkét kötetben találhatóak olyan mesék is , melyeket spontán írtam. Ilyen többek között pont a húsvéthoz kapcsolódó mese. A második kötet borítóját és illusztrációit más illusztrátorral készítettem el. Mimi az én elképzelésem alapján készítette el a második rész illusztrációit. Kivéve a borító, mert az az ő ötlete által valósult meg. E kötetben is, mint az első részben a gyerekek örömére ugyanúgy találhatóak színezők is az illusztrációk mellett. Sőt. Egy fejtörő is húsvét kapcsán. 

 

Nagypénteki szokások

Gyerekkoromban alig vártam, hogy végre beköszöntsön valamelyik szünet a suliban. A húsvétit is nagyon vártam. Szombat délutáni sütést-főzést, tojásfestést, és persze a vasárnap reggelt, vajon mit hozott a nyuszi ajándékban. És persze a húsvéthétfőket, hogy vajon hány fiú érkezik hozzám.  Azóta sok év telt el, és valahogy a húsvétot valahogy nem várom.  De  utána néztem, milyen hagyományok, babonák kötődnek e ünnepnapokhoz.

Mint tudjuk, hogy nagypéntek Jézus kereszthalálának a böjt és a gyász napja. Egyben e nap az egyház legcsendesebb napja. Nagypénteki egyik legismertebb hagyomány, hogy e napon tilos húst enni.  Nagypénteki menü: rántott leves, tészta, ecetes- hagymás hal, tojásos ételek.  Tipikus böjti ebéd: a bableves és a mákos tészta. Viszont, a nagyböjti tilalom nem terjed ki a pálinkaivásra.

E napon tilos kenyeret sütni, és nem gyújtanak tüzet sem.  Mert úgy tartják, hogy a kenyér kővé válik.   Pénteki napot általában szerencsétlennek vélték, a nagypénteket pedig különösen, mert a keresztény egyházban ez Jézus megfeszítésének emléknapja. Többnyire tiltották az állattartással kapcsolatos munkákat, mert úgy tartják, hogy akkor megbetegednének, vagy nem lesznek szerencsések. Voltak azonban olyan állattartással kapcsolatos műveletek, melyeknek éppen nagypéntek volt a hagyományos ideje, például a farkalásnak és herélésnek, a jószágok bélyegzésének a századforduló körül Hajdúböszörményben,

Nagypénteken festették a tojásokat is. A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt. Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. A díszített tojások festésének formái, a minták elrendezése tájegységenként változott.

Jóslásra is használták a tojást: ha nagypéntek éjjelén feltörték, s egy pohár vízbe csurgatták, a formája megmutatta, milyen lesz a jövő évi termés. Volt, ahol a lányok tojáshéjat tettek a küszöbre húsvét előtti este, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása. Ugyanaz lesz, mint az első férfié, aki belép a házba.

Az asszonyok ilyenkor szorgalmasan takarítanak, meszelnek, hogy húsvétra tisztaság és rend legyen, mert később, ha a kinti munkák elindulnak, már nem lesz idejük erre. A húsvéti nagytakarítás a mai napig gyakorolt szokás.

A tisztasággal volt kapcsolatos a féregűzés is, melynek nagyszombat volt az ideje. Reggel, mikor először szólaltak meg a harangok, a gazdasszony kiabált, miközben söpörte a ház falát: „Kígyók, békák távozzatok!" Volt, ahol a fazekakat összeütögetve még nagy zajt is csaptak. Gyerekjátékként is fennmaradt a nagyszombati féregűzés. Haranggal, csengővel a nyakukban szaladták körbe a házat.

A víz különösen jelentős volt ezen a napon, tisztító erővel bírt. Úgy tartják, aki nagypénteken napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog a betegség. Ezt a mosdást nemcsak betegség ellen tartották jónak, hanem szépségvarázslónak is. A Tiszára járó szegedi lányok a mosdás után a füzek alatt fésülködtek, hogy a hajuk éppen olyan hosszú legyen, mint a fűzfa ága vagy a Tisza hossza. Azért tettek így, hogy szépek legyenek, ne legyenek szeplősek. Meg aki a folyó aranyos vizében megmosakszik, az fürge lesz a munkában. A nagypénteki jószágfürösztés is sokfelé ismert volt, szintén egészségvarázsló célzattal.

Időjárással kapcsolatos jóslások is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Eső esetén jó tavaszt jósolnak, de ha nagypénteken szép az idő, akkor üszkös, rossz termés lesz.

Nagypéntek, Csonka Mise

 

A húsvét című versem

https://www.youtube.com/watch?v=uGEsADnyltQ

Újabb húsvéti versemet szeretném nektek bemutatni. A vers különlegessége az, hogy e versemet nem egy húsvéthoz kapcsolódó foglalkozáshoz írtam, hanem magához a mesekönyvemhez. Még hozzá a mesekönyvem második részéhez. Bandi farkas történetei 2. A mesekönyvben húsvéthoz kapcsolódóan található egy mese. Bandi farkas és a húsvét. A mesekönyvben húsvéthoz kapcsolódóan egy fejtörő is található a gyerekek számára. E mesémhez írtam a verset, és található meg a könyvben.  A mesekönyvem illusztrált. Az illusztrációakt az én elképzelésem alapján készítette el a mesekönyvem illusztrációit. A megjelenés előtt 1 hónappal volt a borítóleleplezés és húsvét előtt 1 héttel jelent meg a könyv. 

Húsvéti nyuszi és húsvéti tojás képeslap

Húsvéti nyuszi című versem

https://www.youtube.com/shorts/vLb_QkUAARU

Minden egyes versemnek, meg van a maga külön történetet. Mikor írtam, hol és milyen alakomból, vagy egyszerűen csak kipattant a fejemből, és muszáj volt megírnom. Van pár húsvéti versem, egy például bekerült a mesekönyvem második részébe is. Bandi farkas és a húsvét című mesémbe. Erre a versemre kiváltképp emlékszem, hisz a volt munkahelyemre írtam. Közel 8 évig dolgoztam egy bentlakásos fogyatékkal élők otthonában a fejlesztő csoport tagjaként. És egy foglalkoztatás keretében , készülve a lakókkal a húsvétra íródott meg e versem. 

Húsvéti nyuszi és húsvéti tojás képeslap

Barát című versem

https://www.youtube.com/shorts/wPYtMFe5QV8

E versemet 4 évvel ezelőtt írtam, egy felhívásra. Annak az oldal számára, ahol 2018-ban Bandi farkas hódítóútját kezdte meg, az Adventi mesekalendárium kapcsán. 2020-ban már nem volt e lehetőség, de kaptunk Mara jóvoltából egy másfajta lehetőséget. Ez volt a Heti téma , amire számtalan remek írás született. Egy csütörtök délutánra volt megbeszélve egy volt főiskolai csoporttársammal egy találkozó. Munka után átjön Kalocsáról Szekszárdra, beülünk valahova egy kávéra és egy jót beszélgetünk. Ott vártam rá egy órán keresztül a munkahelyem előtt. Se telefon, se üzenet. Hiába hívtam, nem vette fel és nem is hívott vissza. Nem akartam erre a heti téma kapcsán írni, de hazajöttem, leültem a gép elé és kb 1 óra leforgása alatt született meg e versem, és hétvégén fel is került Mara oldalára. Ám, itt még nem volt vége. Péntek délután azon gondolkodtam, e történetet a barátságról, meseformájában is meg kell hogy írjam. A mese egy fél szombat délután alatt született meg, és került bele a mesekönyv első kötetébe be is került. Erről szól a Bandi farkas és a barátság című mesém.

 

Bloggeri vélemény, az Ismerősnek jelölve krimi e könyvem kapcsán

https://valosaggavalt.blogspot.com/2024/02/e-m-miller-ismerosnek-jelolve.html?fbclid=IwAR3icYICOWvIZk16wLbP72dXwJrWwSeDgIW6BBG7VOdmhbIYN6L4kl9HVIo

Sajnos, napjainkban , szinte napi szinten éri minket és/vagy találkozunk össze a különböző Social Media felületein a csalók áradatával. Különböző módszerekkel próbálják a gyanútlan áldozataikat becserkészni. Ha a messengeren keresztül nem megy, jönnek az sms-ek, hogy csomagja van, ott ragadt a postán stb. Vagy a különböző társkereső oldalakon is összefuthatunk velük. Pontosan erről szól az Ismerősnek jelölve krimi e-könyvem. 

Íróként jó látni, a moly.hu oldalon, hogy az eddig megjelent könyveimet, hányan szeretnék elolvasni. Hányan tették kívánság illetve várólistára. Ám, vannak bloggerek, akik recensziós példányként szeretnék az írók könyveit megszerezni, elolvasni.  Csúnyát fogok írni. Abból , ilyen szempontból nekünk íróknak nincs haszna. Hisz a sok belefektetett energia,  a munka, és a kiadott pénz kárba vész. Tudom, drágák a könyvek. Valakinek nincs módjában megvásárolni. Jól megfigyeltem azt is, hogy melyik kiadóktól kérnek reci példányokat, kik azok az írók, akiknek a könyveit ajnározzák. Nem. nem fogom engedni, hogy "ingyen" egyes bloggerek megkapják a könyveimet. Legyen az nyomtatott vagy elektronikusformában megjelent. Tudom. Jobb lenne, hisz, nekem is reklám, eljut az olvasók felé. És benne van az a bökkenő, hogy pont negatív kritikát fog az írásom kapni. Úgy lehúzzák, hogy az olvasó, nem fogja megvenni. Sajnos ez nálam tapasztalat. Úgy lehúzzák a könyveimet, lehúzták az értékelésükkel a könyveimet, hogy tehetek bármit is, oszthatom a különböző csoportokba nem fogják megvenni. Még ha egy könyvemről is jött negatív vélemény. Elástam magam. A többi megjelent könyvemet sem fogják megvenni.  Tisztelet a kivételnek. Hisz, igenis vannak olyan bloggerek, kik jót akarnak az írónak, és könyveik kapcsán, csupa pozitivitást írnak az olvasók felé. Ha mégis belekerül egy kis negatívum a véleménybe, az is építőjellegű az író számára. Vannak kivételek, akiknek igenis reci példányként odaadod a könyveidet. Mert bízol bennünk. Ilyen, Menyhei Móni is. Akiben teljes mértékben megbízom. És ha mégis pici negatívumot is ír bele a véleménynyilvánításban a blogján, nem fogok megsértődni, és az olvasók is megbízhatnak benne. Így került Mónihoz az Ismerősnek jelölve krimi e könyvem is. Már nagyon izgatottan vártam Móni véleményét.  A moly.hu oldalon is láttam, hogy olvassa. Pár hete ,több , más szerző könyveivel együtt, az enyémet is megemlítette egy rövid, tömör, és kiváló véleménnyel. Izgatottan vártam a teljes értékelést a könyvem kapcsán. Kb hete csütörtök este a facebookon meglepetésként jött velem szemben az Ismerősnek Jelölve teljes véleménye. Móni! Nagyon szépen köszönöm. Nem gondoltam volna, hogy ennyire pozitív lesz a véleményed a könyvemről. Meghatódtam. A teljes értékelést a linkre kattintva olvashatjátok.

 

A Nőnap eredete

Gondolkodtatok már azon, hogy honnan ered a nőnap?

Megmondom őszintén, én még nem. Most egy kicsit utána jártam.

Egészen 1857-ig kell visszamennünk a történelemben. 1857. március 8-án New York-ban, közel negyvenezer munkásnő lépett sztrájkba, hogy egyenlő bért és munkaidőcsökkentést kapjanak, de más feltételezések szerint, egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvésznek – az emlékére.

A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

De nézzük, hogy is lett március 8. Nemzetközi Nőnap:

A világban először 1917 óta ünnepelik a hölgyeket. Legelőször 1911-ben ünnepelték meg, hivatalosan 1913-ban lett március 8. Nemzetközi Nőnap. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés. Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot.

A legelső Nőnapot 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg, akkor még február utolsó vasárnapján ünnepelték a nőket, majd 1910-ben Koppenhágában megrendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson tettek javaslatot arra, hogy világszerte ünnepeljék meg a nőket.

A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban.

1917 március 8-án Oroszországban ( Juliániusi naptár szerint február 23.) nők  kenyérért és békéért tüntettek. Pár napra rá (közvetlenül nem e tüntetés hatására) II. Miklós cár lemondott és megalakult egy polgári kormány, amely szavazati jogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap keltezése is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Magyarország 1913.-ban csatlakozott először egy felhíváshoz , ahol az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

süti beállítások módosítása